Фонетична кирилица за Windows Vista

Дойде време и аз да се сблъскам с Windows Vista, челно ;). Докато качвах програмите, които обикновено ползвам, ударих на камък с фонетичната подредба на клавиатурата. Обикновено ползвам кирилизацията на Инжинера и по точно тази, но за Vista тя не работи. Не стига това, но и замазва фонетичната подредба, която идва стандартно с Vista – НЕ я качвай! Уж може лесно да се деинсталира (през “Add / Remove Programs” / Programs and Features), но това отново не решава проблема – странната фонетика на Microsoft изглежда безвъзвратно загубена.

Слава богу, има добри хора по този свят, които се притичат на помощ в такива тежки моменти – в случая имам предвид Добри Бояджиев. Не само, че инсталатора който е направил работи, но има и съдържателно описание на проблема, както и нагледно изображение какви са разликите между Microsoft-ската и нашата си фонетична подредба.

Накратко, след като инсталираш този файл, в Control Panel –> Clock, Language and Region / Regional and Language Options –> Keyboards and Languages –> Change Keyboards ако натиснеш Add бутона ще ти се появи клавиатурна подредба Bulgarian (Phonetic) – Custom . Добавяш я като възможност и ще имаш същата фонетична клавиатура, с която си свикнал от край време ;).