Linksys WRT54GL

Купих си wireless рутер, Linksys WRT54GL. Разгледах в няколко магазина, питах продавачите, всички ми препоръчаха точно него. Като видях и на кутията секция с надпис “Open Source”, се навих :). Малко е по-скъп от другите, но щом го препоръчват хората …

С рутера си има диск с помощник за инсталация и по принцип става много лесно – връзваш рутера към мрежата на компютъра, пускаш диска на компютъра, следваш стъпките, въвеждаш необходимите данни и си готов! Казвам по принцип, защото аз имах проблем. След като въведох всички полета и отидох на една от последните стъпки, където трябваше да се запишат настройките върху самото устройство, възникна грешка. И така 4-5 пъти. Настройките не можеха да се запишат на самия рутер! Предполагам, че фърмуеърът на новия ми рутер е бил с проблем, защото след като свалих последната версия оттук и ъпгрейднах устройството (става много лесно, след като се логнеш през уеб интерфейса на 192.168.1.1, без потребителско име и с парола “admin”), всичко мина успешно.

Тук възникна втория проблем. Обадих се на своя LAN доставчик, за да ми сменят MAC адреса. Тук е мястото да похваля момчетата от tech support-а на Powernet. Не ми се налагаше да чакам повече от 10-15 секунди преди да вдигнат, и тримата, с които говорих бяха доста “в час”, проявиха нужното търпение и в края на краищата ми решиха проблема (включително ми дадоха насока как да си реша проблем номер 1 по горе). Та, да се върнем на MAC адреса. Казаха ми, че на повечето рутери, MAC адреса го има на стикер отдолу на самото устройство. Да имаше го, и както предположиха, той не беше верния :). Имай предвид, че понякога MAC адреса на стикера на рутер е за вътрешната мрежа, а не за тази към интернет доставчика. Като подкарах рутера, се оказа че е различен и трябваше да го променят.

Като цяло съм доволен, защото откакто “подкарах” рутера не съм имал проблеми. А и вече не ми се налага да си пускам компютъра, за да имам интернет на лаптопа, на телефона също :).

В заключение, ако си купиш такъв рутер и имаш проблем с настройката му, свали си последния фърмуеър, качи го на устройството и имай едно наум за MAC адреса :).