Google Chrome

Chrome screenshot

Днес беше интересен ден. След като разбрах, че Митко Бербатов най накрая е подписал с Манчестър Юнайтед, прочетох че Google ще пускат браузър, което си е новина. Слуховете отпреди 2-3 години, че Google правели уеб браузър, понеже били купили домейна gbrowser.com, се оказаха верни. Въпреки че на http://www.gbrowser.com и до ден днешен няма нищо, браузър вече има – само няколко часа след като разбрах: http://www.google.com/chrome.

Браузърът по принцип е бърз и не може да се отрече, че интерфейсът е доста изчистен (обърни внимание, че табовете с различните страници са в заглавната лента, вероятно за да се икономиса място). Има си интерфейс на български и shortcut-ите от Firefox са си валидни, например Ctrl-T за отваряне на нов таб, Ctrl-“+” / Ctrl-“–” / Ctrl-0 за zoom, Alt-Home за отиване на заглавна страница.

Изглежда обаче има проблем с Flash – ако отидеш на страницата за Буйномобила можеш да видиш как замръзва, особено ако се опиташ да смениш снимките в галерията. Плюс това от zoom-а има какво да се желае – прилича на zoom-а от Firefox 2, а във Firefox 3 е доста по-добър. Това обаче все пак е първоначална версия, сигурен съм че ще има подобрения и то скоро.

Като цяло, хубаво е да има конкуренция, да имаш избор :).