Нещо за пиене?

Happy Bar & Grill

Късогледството на българските мениджъри в заведенията за хранене ме изумява. Тия хора мислят ли или си чешат … Целта е изключително проста – по-голям оборот, съответно печалба. А оптимизации могат да се направят в почти всяко заведение, и то лесно. Ето няколко идеи от преките ми наблюдения:

  • “Нещо за пиене?”

Това според мен е най-абсурдното в България – на много малко места го правят. Освен че менюто трябва да се носи бързо, напълно естествено е да си поръчаш пиене за начало, за да не стоиш на празна маса. В повечето случаи, клиента знае какво иска да пие, преди да види какво иска да яде – “Нещо за пиене?” с менюто рязко би повишило комсумацията на всякакви алкохолни и неалкохолни напитки. Ако отидете в Щатите, това е като закон Божий – винаги с менюто следва въпроса “Мога ли да ви донеса нещо за пиене?” – просто и ефективно.

  • Бързо обслужване

Първо чакаш 20 минути за менюто, после 20 минути да поръчаш. Докато ти донесат каквото си поръчал и го изконсумираш, ти убиват всякакво желание да се върнеш пак. Когато клиента иска да си поръча, трябва да може да го направи бързо и лесно, а не да чака неопределено време сервитьора/сервитьрката да му обърне внимание. В края на краищата, колкото повече поръчва, толкова по-голям оборот – съответно печалба . Да не говорим, че ако накараш клиента да чака, той се изнервя и може да си тръгне – губиш всичките поръчки, които той би направил. Допълнително, всяко заведение има ограничен капацитет – брой маси за клиенти. Колкото по-бързо е обслужването, толкова по-бързо хората ще се нахранят и ще освободят масата за следващите клиенти.

  • Отношение

Всичко зависи от това колко маси обслужа един сервитьор и съответно колко е мотивиран. Не е редно един сервитьор да обслужва 10-15 маси – при такава ситуация няма как да се получи бързото обслужване, да не говорим че сервитьора се претоварва и изнервя. Вследствие, той не може да осигури добро обслужване, не може да увеличи оборота (защото няма да може да реагира навреме на всички поръчки), клиентите няма да са доволни и бакшиша ще е малък (ако въобще го има). Ако сервитьора обслужва само няколко маси и може да реагира адекватно на желанията на клиентите, би се получило подобрение във всички посоки. Плюс това, ако клиента остане доволен, ще се върне пак.

Идеята за този пост ми дойде докато бях в Happy Bar & Grill, където всичко това е приложено и работи като по часовник. Обслужването е много добро, можеш за 40-50 минути да се нахраниш и да изпиеш една-две бири без да бързаш и без да се ядосваш ;). Дори да няма места, можеш да изчакаш 5-10 минути, и ще се освободи маса – това е ефекта от бързото обслужване. Единствения недостатък, който намерих е, че все още нямат функциониращ сайт, а това в днешно време е несериозно.

Други добри заведения, които отгоравят на тези изисквания са пицарии Виктория. И двете вериги заведения са сравнително скъпи, на фона на останалите, но пък има защо.