Как да станеш мениджър

Няма формула за това как да бъдеш назначен на мениджърска позиция, зависи от много неща – фирмата, колегите, висшестоящите и благоприятно стечение на обстоятелствата. Това че си назначен обаче, не значи че си станал такъв, просто шанс. Виждал съм достатъчно случайни хора заемащи високи позиции (сигурен съм че и ти си забелязал поне няколко), за да имам илюзии че става на базата на залуги или способности. Ако все пак ти се случи да заемеш такава позиция и имаш желание да ме послушаш, ето няколко съвета с които да ти бъде малко по-лесно (искренно се надявам, че ще е така). Ето няколко отправни точки:

  • Делегирай

Независимо за какъв се мислиш, няма да успееш да свършиш всичко сам. Затова има екип, който да работи с теб и ти да координираш – целта е да свършите задачите заедно. Имай доверие на хората си – повярвай ми, те ще свършат техническите задачи много по-добре от теб, а на теб ще ти остане време да свършиш работата, за която ти се плаща. А именно, да помогнеш на хората, които вършат истинската работа да я правят по-добре.

  • Прави компромиси

Не се заблуждавай, че нещата ще се развият точно както си го планирал и че няма да правиш грешки. Мениджърът е зает човек, има много задачи и за да ги свърши всичките, трябва да прави компромиси с качеството. Колкото по-малко, толкова по-добре – но бъди сигурен че ще са наложителни. Това означава, че ще ти се наложи да приоретизираш задачите си и прецениш на кои да отделиш повече време. И не се обвинявай твърде много за компромисите, които си направил – с времето ще ставаш по-ефективен и ще можеш да прецениш кои задачи изискват компромис и кои не.

  • Бъди добронамерен

Не си въобразявай, че с вирене на нос, пъчене на гърди и чорбаджийстване из офиса ще ти се получи. В днешно време е важно да мотивираш хората, не да им разпореждаш. Ако се правиш на пъдаря в офиса, рискуваш да приключиш като плашилото, на което колегите се присмиват и подиграват, пък макар и в негово отсъствие. Това ли искаш? И накрая, никога не забравяй откъде си тръгнал – спомените от работата ти като изпълнител и шефовете които си имал са безценни. Те ще ти подскажат кое е правилно и кое не, какво можеш да си позволиш и какво не. Вслушвай се в хората, с които работиш – те ще ти споделят и техния опит, ще ти дадат много полезни идеи за това как на всички работата ви да е по-лека и ползотворна като цяло. И не забравяй – независимо какво си чел и чул, мениджмънта е наука за работа с хора и те са най-големия актив, който можеш да имаш.