HTTPS през мобилната мрежа

HTTPS

В един момент осъзнах, че браузъра на моя HTC Magic не отваря страници, достъпни по HTTPS (като страници за login в повечето уеб сайтове, например). Учудих се, защото си спомнях, че същите страници съм ги отварял преди, на същия телефон. Изчистих cookie-тата и кеша на браузъра, но напразно – тези страници не се отваряха. Браузърът уж тръгваше да ги зарежда, но оставаше с празен прозорец – без съобщения за грешка или друга индикация, че има проблем.

Поумувах го известно време и тогава се сетих, че преди ползвах интернет интензивно през WiFi, а напоследък (след като си имам “тлъст” план за трафик на данни), ползвах мобилната мрежа. Пробвах същите страници през WiFi и се отвориха без проблем. Явно проблемът беше във връзката през мобилния оператор.

Потърсих в Google и бързо намерих този линк: SSL web sites fail to load in browser application when not connected via Wi-Fi. Проблемът беше в конфигурацията на Access Point-a към мобилния оператор. Решението се оказа просто – изтриваш от конфигурацията за Access Point-а към мобилния оператор (на Android в Settings -> Wireless Controls -> Mobile Networks -> Access Point Names) полетата Proxy и Port, и проблемът се решава.

Та да знаеш, в случай че имаш подобен проблем – предполагам че е възножно да се получи и на други, не-Android устройства.