Род Джонсън за бъдещето на Java

The Future of Java Innovation

Във връзка с новината от тази седмица – VMware купува SpringSource – се сетих за едно видео с Род Джонсън, което гледах наскоро. В него той говори за бъдещето на Java иновациите и на Java като цяло, и доколко сделката между Oracle и SUN би повлияла на него. Не се стряскай от продължителността на презентацията, препоръчвам ти първите 25-30 минути (освен ако не си Spring фен и не искаш да видиш демо на отговора на Rails – Spring Roo). Като цяло изложението ми се стори доста смислено и разумно, ще се опитам да го преразкажа накратко, в случай че не ти се гледа презентацията.

Според Род Джонсън Oracle са доста различна компания от SUN (и вероятно има право). Oracle не са иновативна, а по скоро успешна компания. И макар двете определения да не са взаимно изключващи се, има разлика. Лари Елисън могократно е демонстрирал желание да печели и доминира – не случайно една от биографичните книги за него е озаглавена “Всички останали трябва да се провалят”. Закупуването на SUN едва ли цели инвестиции в развитието на технологиите на SUN. Покупката по скоро цели увеличаване на приходите чрез продуктите на SUN. Или казано с други думи, купуването на SUN има значение по скоро за Уол Стрийт, отколкото за общността от професионалисти. И можем да се простим с Java Community Process-а такъв, какъвто го познаваме.

Трябва ли обаче това да притеснява Java общността? По скоро не. Слава богу, SUN отвориха кода на Java виртуалната машина наскоро и това, в светлината на новината за сделката, беше изключително важно. Не само това, но и напоследък SUN не са най влиятелния иноватор, по отношение на Java. Google, Apache и IBM имат сериозен принос и Oracle едва ли ще им попречи това да продължи. Род Джонсън споменава и все по голямото влияние на езици и технологии базирани на Java виртуалната машина, които не са пряко обвързани с Java. Естествено накрая, като за встъпителна реч на SpringOne, се намесва и Spring. И това, че всъщност Spring е много по популярна и иновативна Java технология, от официалната Java EE.

Остава да се запиташ, в контекста на сделката между VMware и SpringSource, дали Род Джонсън вярва, че VMware са иновативна компания или $420 млн. са твърде висока сума, за да се осланяме на принципи?