Google Chrome OS

Google обявиха днес, че възнамеряват да пуснат своя собствена операционна система, наречена Google Chrome OS. Новината се коментира навсякъде из уеб пространството:

Новата операционна система ще е (естествено) с отворен код, ще има подсилена система за сигурност, и ще набляга на простотата и бързодействието при ползване. Първите компютри с нея, ще бъдат пуснати в продажба през втората половина на 2010 година и ще са нетбуци.

От една страна е нормално Google да използват набраната скорост и да бръкнат в кацата с мед на Microsoft, като „отхапят“ дял от пазара на операционни системи. Особено след като Microsoft сериозно инвестират в новата си търсачка Bing и се опитват да привлекат част от потребителите на Google.

Но от друга страна, новината, меко казано, изненадва. Google вече имат операционна система, Android, която вече сериозно набира скорост и макар да е проектирана за мобилни устройства, хората от доста време се опитват да я адаптират за други машини, предимно нетбуци. Ето само няколко примера:

Та защо им е на Google да правят нова операционна система, след като вече имат такава, която става доста популярна и която очевидно привлича вниманието на общността? За нова операционна система ли става дума всъщност или за различни версии (Android и Chrome OS) на една и съща платформа? Остава ни да изчакаме до 2010-та и да видим.