Oracle купува SUN

Ако си пропуснал да следиш събитията, ето как ги видях аз, хронологически:

  • 18 Март 2009 – Заговори се, че IBM преговаря за закупуването на SUN. Двете компании отказаха да коментират слуха.
  • 25 Март 2009 – Пол Отелини, изпълнителния директор на Intel, коментира че SUN си търсели купувач от известно време, поради продължаващото понижаване на цената на акциите си и лошите финансови резултати.
  • 02 Април 2009 – Заговори се за конкретна цена на сделката, около 7 млрд. долара (9.50 на акция). За сравнение, капитализацията на SUN през 2001 е достигала 200 млрд.
  • 05 Април 2009Сделката се разпадна, според слуховете, защото IBM опитали да свалят цената на 9.40 долара на акция.
  • 09 Април 2009 – Нийл Макалистър прозорливо предполага какво ще се случи. Браво на него.
  • 20 Април 2009 – Без повече слухове и шумотевица и двете компании (Oracle и SUN), едновременно излизат с официални съобщения на сайта си: Oracle Buys Sun и Oracle to Buy Sun. Сключили са окончателно споразумение, според което Oracle ще придобие SUN. Сделката е за 7.4 млрд. долара (или 9.50 долара на акция), което съответства на първоначалната оферта на IBM. Преди да стане факт сделката, предстои одобрение на решението от акционерите на SUN и регулаторните органи.
  • 21 Април 2009Стив Балмър и (предполага се) IBM са доста изненадани от сделката. Говори се, че IBM са се надявали да свалят цената на SUN след прекратяването на предишните преговори (виж по горе).

В повечето коментари за SUN се говори като за хардуерна компания, която прави сървъри, но всъщност SUN е много повече от това. Това е фирмата, която създаде най популярния език за програмиране, Java Community Process, Open Office, Open Solaris, ZFS. Единственото с което Oracle са известни, е наистина изключителната си база от данни, но само толкоз. Е, също и със забележителното си неумение да предложат добра Java-базирана платформа за разработка на софтуер. Тъй че аз съм напълно съгласен с Пол Отелини (виж по горе):

I’d rather have Sun be independent I guess.