Стив Джобс на Macworld Expo

Steve Jobs is missing Macworld

Наскоро попаднах на интересна колекция от презентациите на Стив Джобс от Macworld Expo за последните 10 години (1998 – 2008). Тъй като някои от филмчетата не са с добро качество (видео и/или звук), съм сложил линковете тук, като съм заменил тези, за които имаше по добра алтернатива, с по добро качество:

Повод за подобни публикации беше новината, че господин Джобс няма да представи встъпителната реч на Macworld 2009. Новината беше съпътствана с безпрецедентно обръщение на Стив Джобс чрез открито писмо на сайта на Apple, където той споделя за проблеми със здравето си – хормонален дисбаланс, който е довел до значителна загуба на тегло. Откровението на IT гуруто беше повод, да се заговори за поредното феноменално откритие на Apple – най-тънкото CEO в индустрията ;).

Macworld 2009 мина с една нелоша презентация на Фил Шилер, която обаче е далеч от настроението и ентусиазма с които големия Стив заразяваше аудиторията. И докато из нета се ширеха спекулации относно това как би се справил Apple без своя господар (а аз седмица след седмица отлагах този пост ;)), последва още един удар върху Apple общността. Последва второ обръщение на Стив Джобс, отново чрез писмо, в което той признава, че е подценил здравословните си проблеми и си взима отпуска до Юни 2009 (!). Не само това, но и назначи свой заместник (заместници).

Аналогията с 2004 и борбата на Джобс с рака е неизбежна. Фактът, че тогава целият мениджмънт на Apple успя да потули новината достатъчно дълго,  за да се види светлина в края на тунела, буди размисъл. Дали сега положението е наистина толкова зле, че закона задължава оповестяването на новината (Apple все пак е публична компания и има задължение да информира акционерите своевременно за събития, свързани с бъдещето на компанията)? Или може би това е проверка за стойността на компанията (Apple), в случай че Стив го няма наоколо? Дали наистина Apple ще се справи без своя основател?

Каквато и да истината в този случай, едно е ясно – светът на IT индустрията няма да същия без един от пионерите си и неговото ярко присъствие.