Clipboard Tool

ct_conver_cyrillic_to_latin_menu.png

Създадох първия си Open Source проект – Clipboard Tool. Както се казва и аз съм дал нещо на света – сега остава да се окаже полезно ;). Инстументът е простичък, но аз лично го ползвам интензивно и си го харесвам. Както пише в заглавната страница:

_Clipboard Tool е инструмент за конвертиране на текст от кирилица на латиница, съобразно официалната транслитерация. Той е подобен на други инструменти, като Emily converter, но за разлика от тях запазва форматирането на текста. Т.е. ако имате текст, който е форматиран с Bold, Italic или различен шрифт, например, текста на латиница ще бъде форматиран по същия начин. _

Хоствам проекта на Sourceforge, който предлага удобни инструменти за тази цел. Разполагаш със CVS и SVN хранилище за код, шел достъп (през SSH), като допълнително поддържа и SCP, и SFTP. Разполагаш и с поддомейн за уеб сайт – <име на проекта>.sourceforge.net. Има и система за пускане на версии на софтуера (където upload-а става доста странно, с анонимно FTP), статистика за download и т.н.

Направих и MediaWiki страница за проекта, естествено на http://clipboard-tool.sourceforge.net. Инсталирането на MediaWiki на Sourceforge не е тривиална задача – трябва да имаш предвид, че разполагаш само с PHP версия 4, няма версия 5. По тази причина трябва да използваш MediaWiki версия 1.6.10, тъй като следващите изискват PHP версия 5. Допълнително, на хостинга на Sourceforge имаш доста ограничен достъп до директориите (и е редно да е така), поради което допълнително се усложнява инсталацията. Има два много полезни сайта, които ще ти помогнат да си инсталираш и конфигурираш wiki-то:

Това е – не се помайвай, а дерзай ;)