Divide Et Impera

Steve Jobs and Bill Gates

Наскоро, благодарение на колега, попаднах на едно интервю на Бил Гейтс и Стив Джобс, заедно. Интервюто го има в 10 части в YouTube. Това, което ме впечатли, е как може такъв харизматичен и видимо интелигентен човек, като Стив Джобс, да се остави да го разиграва леко тъповат и елементарен човек като Бил Гейтс. И за да не бъда голословен:

Между другото, това са само резултати от първата страница при search на “Bill Gates” в YouTube (без последното – то е на цялата първа страница за “Steve Ballmer”). Ето и резултатите на Стив Джобс:

  • Стив Джобс пръв идентифицира истината за Microsoft: They just have no taste….They realy make third rate products.

  • Macworld 1997. Стив Джобс съобщава на почитателите на Apple, че Apple ще си партнира с “кръвния враг” Microsoft и че Internet Explorer ще е основния browser за Macintosh. Забележи как запазва хладнокръвие на “Уууууууу”-то от залата. Само си представи да си на негово място…

  • Стив Джобс представя iPod за първи път. Феноменално. Обърни внимание колко подредена и последователна е презентацията. Ще повторя – ФЕНОМЕНАЛНО!

  • Стив Джобс представя iPhone. Прилича малко на предишната – по отношение на прецизност и последователност. И това за един не много добър продукт – поне не според мнението на потребителите.

  • Реч на Стив Джобс пред завършващите Stanford 2005-та. Просълзих се … изгледай я, няма да съжаляваш. Само си представи Бил Гейтс да държи такава реч … абсурд!

Искам да подчертая, че аз не съм фен на Apple. Вероятно никога няма да си купя техен продукт. Но това не значи, че не мога да се възхитя на тоя човек.

Пак ще попитам – как може такъв харизматичен и видимо интелигентен човек, като Стив Джобс, да се остави да го разиграва леко тъповат и елементарен човек като Бил Гейтс. За твоя изненада, аз имам отговор ;).

Apple правeха и правят всичко сами – хардуера, софтуера, маркетинга … Бил ли си в Щатите, виждал ли си shop на Apple? Apple е навсякъде, искат всичко за себе си.

Microsoft не бяха толкова егоистични.

  • Microsoft винаги са искали повече за своите продукти – повече RAM, повече процесорна мощ, по-“яка” видео карта. Компании като Intel, AMD, ASUS, Gigabyte направиха милярди долари оборот от бизнес с хардуер.

  • Винаги е имало проблеми със сигурността в Windows – една дузина компании за анти-вирусен софтуер, още няколко дузини за защитни стени и още толкова за инструменти за registry си изкарват хляба на гърба на Windows – не си ли съгласен?

  • Колко игри вървят на Apple? Можеш ли да назовеш 5? Щото аз ще ти кажа 50, които вървят на Windows и които съм играл.

Логиката е изключително проста – разделяй и владей, и не пази всичко за себе си!